The Lost Country Campagne

De Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bevindt zich al meer dan vier jaar in een burgeroorlog. De Séléka gewapende coalitie kwam in 2013 via een coup aan de macht en gebruikt al sindsdien geweld tegen de bevolking. Een groot aantal mensen zijn vermoord, verwond, mishandeld; hun huizen zijn vernietigd en meer dan 1 miljoen mensen zijn op de vlucht gegaan. Op dit moment is er een grote strijd bezig tussen de Moslims en de Christenen en het lijkt niet dat er een einde aan gaat komen.

Artsen Zonder Grenzen is al sinds 1997 in de CAR, heeft meerdere rapporten uitgebracht over de erbarmelijke omstandigheden aldaar, maar dit heeft niet mogen baten. Door de “The Lost Country” campagne van Artsen Zonder Grenzen te steunen, kun je hen helpen medische hulp te bieden aan de slachtoffers van deze burgeroorlog en kun je ze helpen de wereld nog duidelijker te laten zien hoe groot de problemen precies zijn.

Een paar feiten

Het aantal inwoners van de CAR is 4,5 miljoen en het is één van de armste landen in de wereld. Bijna een kwart van deze mensen zijn op dit moment dus op de vlucht en bevinden zich in gebieden waar de hulpgroepen nauwelijks toegang toe hebben. De gemiddelde levensverwachting in CAR is 50 voor mannen in 52 voor vrouwen. Ter vergelijking liggen deze in Spanje 30 jaar hoger. Als gevolg van deze conflicten is er voor elke 55.000 inwoners maar één dokter beschikbaar en één vroedvrouw op elke 7000 zwangere vrouwen. Bijna 75 procent van de medische centra en ziekenhuizen zijn beschadigd of vernietigd. De schatting is dat 13 procent van alle kinderen niet ouder worden dan 5 jaar en overlijden aan behandelbare ziektes zoals de mazelen, meningitis en malaria.

Artsen Zonder Grenzen in de CAR

Artsen Zonder Grenzen is al sinds 1997 in de CAR en heeft op dit moment meer dan 300 vrijwilligers uitgestuurd die samen met 2000 Centraal Afrikaanse medewerkers ter plekke hulp verlenen. Er zijn ongeveer 20 campagnes waarmee Artsen Zonder Grenzen in het land actief is, zowel als in de omringende landen waar veel vluchtelingen terecht komen en worden opgevangen. In 2014 alleen heeft Artsen Zonder Grenzen 1.3 miljoen patiënten behandeld (vooral voor malaria) en meer dan 13.000 operaties uitgevoerd. Sinds hun aanwezigheid in de CAR zijn er al vier rapporten uitgebracht over de erbarmelijke omstandigheden van de bevolking. Door naar de website http://thelostcountry.msf.org/ te gaan kun je een video delen op je sociale media en kun je lezen hoe je geld over kunt maken naar Artsen Zonder Grenzen.

 

ˆ Back To Top