Internationale vrouwendag

Internationale vrouwendag is officieel de herdenking aan de eerste vrouwelijke staking in 1908 in New York. In 1978 werd Internationale vrouwendag door de Verenigde Naties erkend en sindsdien is het een grootsgevierde dag in veel ontwikkelingslanden. En zeker in Congo.

Al weken voor deze bijzondere dag zijn de vrouwen in rep en roer met hun kleding en haar. De meeste vrouwen hier in Pinga dragen omgewikkelde bedrukte doeken (pagne) of als ze geld hebben voor de kleermaker, laten ze van de pagne een jurk of een rok met bovenstuk maken. Grappig genoeg worden nog een groot deel van deze pagnes in Nederland en België gefabriceerd.

Het coördinatie team in Goma heeft de pagnes geleverd aan alle vrouwen die in de 3 projecten in Noord-Kivu werken, in verschillende kleuren met hetzelfde bloemen motief. In Pinga hebben we twee kleermakers die hoogtij vierden om aan alle wensen en designs van de vrouwen in het dorp te voldoen. Ik vrees dat ik uiteindelijk niet voor de beste kleermaker heb gekozen, want ben tot 4 keer toe terug moeten gaan naar zijn hutje om van een simpele ‘standaard’ jurk door misrekeningen in maten uiteindelijk een zelfontworpen bij elkaar genaaide jurk te laten maken. Een uniek exemplaar en zeker de enige in Pinga… Het blijft een raar gezicht, een blanke, gewikkeld in die kleurrijke stoffen, zeker naast onze stralende 5 Congoleze collega’s die er allemaal prachtig uitzagen, inclusief handtasje, bijpassende schoenen en hoofddoek (zie foto).

Voordat we op deze heuglijke dag aan de optocht begonnen, had ik nog snel de meest belangrijke e-mails verstuurd want ik voelde al aan dat er deze dag verder niet gewerkt zou worden. Althans, niet door de vrouwen. Mijn vrouwelijke collega’s hebben zich in alle vroegte bezig gehouden met de voorbereidingen van de lunch die we na alle activiteiten bij iemand thuis hebben op gegeten.

Het was een stralende, maar zeer warme dag. Vrouwen met paraplu’s tegen de zon stroomden samen bij het voetbalveld van dorpsdeel Nkassa, zo’n 2 kilometer van onze basis om vandaar al zingend en dansend naar de lagere school in het centrum van Pinga te lopen. Ik denk dat er wel meer dan 1500 vrouwen en meisjes deelnamen aan de optocht, ieder met hun liederen, vlaggen en spandoeken, begeleid door een fanfare band en het Rode Kruis die in serieuze kaki uniformen met bijpassende helmen de toeschouwers en met name kleine kinderen tegenhielden. Zo liepen de slagersvrouwen met schorten en echte koeienpoten en de vrouwen van de slijterijen met verschillende lege flessen. Het leek bijna een carnavals optocht…

Bij aankomst op het speelveld bij de lagere school werd elke vrouwelijke groep voorgesteld aan het vrouwencomité en de genodigden, bizar genoeg bestaande uit bijna alleen mannen, zoals de kolonel van FARDC (overheidsleger), de captain van Munesco (UN), de dropschefs en een aantal NGO’s. Nadat het veld volgestroomd was met uitbundige vrouwen, volgden een aantal speeches, waar het belang van de vrouw en haar positie in de samenleving benadrukt wordt. Mijn Italiaanse collega Sara (Mental Health officer) heeft gesproken over het belang van de kraamafdeling (Maternity) in onze klinieken waardoor er minder vrouwen en baby’s overlijden tijdens de geboorte en de opvang die wij bieden aan slachtoffers van seksueel geweld en verkrachtingen. Ter demonstratie hebben we daarna op het veld in het bijzijn van bijna alle inwoners van Pinga door middel van een sketch uitgebeeld welke cruciale medische en psychosociale zorg we kunnen bieden aan slachtoffers van seksueel geweld.Een groot succes, want na deze vrouwendag zijn het aantal consulten gericht op seksueel geweld in een week tijd driedubbel toegenomen!

Zoveel vrouwen, op blote voeten of opgedirkt in mooie pagnes, allemaal met ongelooflijk veel GIRL-POWER, ik krijg nog kippenvel als ik aan deze bijzondere dag terugdenk.

Reacties
2 reacties aan “Internationale vrouwendag”
 1. Michiel zegt:

  Hoi Anne,

  Vanaf vandaag gaan wij vanuit Utrecht ons inzetten om ervoor te zorgen dat jij en al je collega’s hun werk goed kunnen uitvoeren. Wij hebben enorm veel bewondering en waardering voor het werk wat jullie doen! Ga zo door, voor ons zijn jullie helden!

  Groet,
  Michiel en Pepperminds Utrecht

  ps: wij gaan de komende maanden langs de deuren om iedereen enthousiast te maken en om steun te vragen. Hierbij worden we geïnspireerd door jouw verhalen:)

 2. Mam zegt:

  Mooi,bijzonder verhaal Anne en zag het allemaal voor me.
  Kreeg tranen in mijn ogen van de kracht van de vrouwen,die hier aan deelname! Xx

Laat een bericht achter

CAPTCHA afbeelding
*