Hands Off Our Medicines Campagne

Artsen Zonder Grenzen, ook wel bekend als Médicins Sans Frontières (MSF) is een onafhankelijke en onpartijdige hulporganisatie die medische ondersteuning biedt in bijna 70 landen ter wereld. Overal waar een (burger)oorlog woedt, waar een natuurlijke ramp is gebeurd, waar mensen geen toegang hebben tot medische hulpverlening of in gebieden waar een epidemie plaatsvindt komt MSF met een team vrijwilligers om de problemen te helpen te verlichten. Hiervoor zijn uiteraard medicijnen nodig. Veel vaccinatiecampagnes helpen een uitbraak van polio, cholera, difterie of tetanus tegen te gaan, of steunen, behandelen en lichten aidspatiënten voor zodat ze de ziekte niet verder verspreiden. In oorlogsgebieden zet MSF centra op waar ze probleemloos operaties kunnen uitvoeren. Voor al deze situaties is goede en goedkope medicatie essentieel. Nu dreigen de Verenigde Staten, de Europese Uni en Japan voor grote problemen te gaan zorgen.

India en het patent op medicijnen

Het probleem is vooral met betrekking tot medicatie voor HIV. Meer dan 80 procent van de medicatie die gebruikt worden door MSF komt uit India en in het Vergeleken met 17 jaar geleden is de prijs voor een standaard aidsdrugscocktail uit India met 99 procent gedaald waardoor meer dan 14 miljoen meer mensen geholpen konden worden. India had de mogelijkheid deze medicatie zo goedkoop aan te bieden, omdat er geen patenten over hoefden te worden uitgegeven. In 2005 werden ze hier toch toe gedwongen onder de internationale handelsregels, maar wisten toch het recht van de patiënt voorop te stellen en de wetgeving zo aan te passen dat de prijzen niet omhooggingen.

De huidige situatie

Vandaag de dag wordt India dusdanig onder druk gezet om hun wetgeving aan te passen zodat er meer monopolies zullen ontstaan en de medicijnen duurder zullen worden. Als gevolg kan dit betekenen dat miljoenen nood behoevende mensen over de hele wereld niet meer geholpen kunnen worden en dat epidemieën dus ook niet meer goed kunnen worden bestreden. Dit heeft verregaande gevolgen niet alleen voor de directe slachtoffers, maar ook voor de wereldwijde gezondheidszorg.

Hoe kun je helpen?

India wordt ook wel de apotheek van de ontwikkelingslanden genoemd en nu is er het dreigement dat deze gaat sluiten. Via de website handsoff.msf.org kun je een tweet sturen naar de Minister President en de minister van handel in India. Door dit daarna te delen op je sociale media door #HandsOffOurMeds te gebruiken, wordt dit probleem nog beter zichtbaar.

 

 

 

 

ˆ Back To Top