CARE – internationale hulporganisatie

CARE is een internationale humanitaire organisatie die zich al meer dan 70 inzet voor slachtoffers en mensen in nood, armoede of oorlog. Hierbij worden de kansen voor vrouwen en meisjes in deze landen nog eens extra onderstreept. Gebieden waar de organisatie naartoe gaat zijn onder andere Jemen, Syrië, Ethiopië en DR Congo en je kunt de vrijwilligers vinden op bekende plaatsen of bij juist vergeten oorlogen. CARE gebruikt hier drie wapens voor, namelijk het respectvol behandelen van de medemens, het benutten van de kracht die ieder mens bezit en doet dit door het toepassen van slimme en innovatieve oplossingen.

De visie en missie van CARE

Het doel van CARE is een wereld zonder armoede, waar mensen veilig en zonder conflict samen kunnen leven. Hierbij staan tolerantie, hoop en sociale rechtvaardigheid centraal. Deze visie lijkt misschien vergezocht in de huidige wereldsituatie, maar voor CARE is dit een duidelijke mogelijkheid en een niet onderhandelbaar streven. Haar missie is dan ook om mensen te redden van de dood en dit doen ze wereldwijd. Armoede zou nergens nodig hoeven zijn en sociale rechtvaardigheid is een recht waar helaas vandaag de dag te veel mensen nog geen gebruik van kunnen maken. Deze visie en missie wil care bereiken door een aantal waarden voorop te stellen. Waarden waar wij eigenlijk elke dag gebruik van zouden moeten maken, namelijk respect (voor jezelf, je omgeving en voor anderen), betrouwbaarheid, toewijding en kwaliteit.

De geschiedenis van CARE

CARE is dus al 70 jaar actief als internationale hulporganisatie en is na de tweede wereldoorlog opgericht door een collaboratie van 22 Amerikaanse hulporganisaties. Deze hulporganisaties begonnen met het samenstellen en distribueren van hulppakketten naar mensen in nood in Europa en al gauw breidde zich dit uit naar andere continenten. Nadat Europa hersteld was van de schade die de tweede wereldoorlog met zich mee had gebracht, verschoof de focus van de organisatie naar ontwikkelingslanden landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

De pakketten die ze verspreidden bevatten onder andere gereedschapssets, kleding, medicijnen, schoolvoorzieningen en zaden. Nu is CARE International een van de grootste hulporganisaties ter wereld en staat bekend om haar grote dromen en hulp aan de allerarmsten. Het vergroten van de kansen en mogelijkheden voor vrouwen en meisjes vormt de rode draad door haar missies.

Het werk van CARE

Je kan vrijwilligers van CARE terugvinden in de moeilijkste conflict- en rampgebieden en deze bieden hier noodhulp, onderricht, voorbereiding op natuurrampen en inspraak. Op dit moment zijn ze actief in meer dan 94 landen wereldwijd, zoals Madagaskar, Peru, Zuid-Soedan, Jemen en Burundi. Niet alleen mensen die op dat moment getroffen worden door een ramp of crisis staan centraal, ook wordt hulp geboden in de nasleep van rampen en oorlogen als anderen die misschien allang vergeten zijn.

De resultaten mogen er dan ook wezen. In 2015 heeft CARE Nederland alleen al 56 programma’s uitgevoerd op 31 verschillende locaties. In 14 landen werden de inwoners voorzien van noodzakelijke levensbehoeften, in 23 landen werd structureel gewerkt aan een oplossing voor armoede en er zijn op alle locaties mensen bij de projecten betrokken, geschoold en beïnvloed, zodat ze ook zonder CARE de positieve tendens kunnen voortzetten.

De huidige projecten van CARE Nederland

CARE Nederland is actief in een groot aantal projecten. Zo zijn ze in Ethiopië bezig de economische kansen voor vrouwen, jongeren en gemeenschappen te verbeteren, helpen ze vrouwen van over de hele wereld die in extreme armoede wonen met het opzetten en handhaven van een lucratief bedrijf, wordt er in Somalië gewerkt aan de ontwikkeling van een inclusieve democratie en het verbeteren van burgerparticipatie en wordt in Burundi aan een missie gewerkt dat de vrede en veiligheid van vrouwen aldaar moet verbeteren.

Hoe kun je meehelpen?

Er zijn verscheidene manieren waarop je CARE kunt helpen hun visie te bereiken. Natuurlijk kun je geld doneren door of een eenmalige donatie te storten of een maandelijkse bijdrage te doen. Je kunt het CARE-kantoor in Den Haag bereiken via telefoonnummer 070 310 50 55 of door een email te sturen naar care@carenederland.org. Het postadres van CARE in Nederland is Parkstraat 21, 2514 JD Den Haag en de telefoonlijnen zijn tijdens kantooruren geopend.

Naast het plaatsen van een donatie, kun je ook deelnemen aan één van de georganiseerde evenementen van CARE en je vrienden en familie te vragen je te sponsoren. Dit doe je door of een actie van CARE te kiezen of je eigen actie te organiseren. Zo is er een hardloop georganiseerd door het centrum van Den Haag. Voor meer informatie kun je altijd de website raadplegen op https://www.voorcare.nl/. Door deze hulporganisatie te steunen, kun je een steentje bijdragen aan het lot van vrouwen en kinderen in crisisgebieden en ontwikkelingslanden, kun je CARE helpen de armoede van de wereld te bestrijden en zorg je ervoor dat ook mensen in vergeten rampgebieden de zorg krijgen waar ze recht op hebben.

 

ˆ Back To Top